Opslag

Serbiske svinekoteletter.

Billede
Det serbiske køkken er måske ikke det mest berømte køkken, men det betyder jo ikke at de ikke laver noget godt mad. Det betyder bare vi ikke har opdaget det endnu og det er faktisk lidt synd for de laver noget rigtig godt mad. Og serberne er mindst lige så mad-glade som os danskere eller japanerne for den sags skyld.  Jeg må ærligt indrømme jeg kendte ikke så meget til serbisk mad før jeg en dag ved tilfælde faldt over denne opskrift, men det så bare for godt ud til ikke at skulle afprøves. Og siden da har jeg lavet den mange gange for det smager bare så godt selv om det egentlig er ret simpelt og ikke tager lang tid at lave. Serbiske svinekoteletter. 2 spsk lys sennep 1 æg 4 svinekoteletter 2 dl rasp 2 tsk paprika 1tsk salt 2 skiver bacon 2 løg 2 peberfrugter 4 tomater 2 spsk smør Pisk æg og sennep og smør det godt ud over koteletterne. Vend dem i rasp blandet med paprika og salt og steg dem i smøret på en pande til de er lysebrune. Skær bac

Kyllinge med ferskner.

Billede
Er der et krydderi der passer godt sammen med kylling så er det karry, i hvert fald i mine øjne. Og hvis man tilsætter eks. ananas eller fersken som i denne ret så gør det bare lige lidt ekstra godt ved smagen. De fleste forbinder nok ferskner med noget man bruger til kager og desserter, men de kan også sagtens bruges i madlavning. Kylling med ferskner. 1 kylling 3 dl hønsebouillon 2 porre eller 1 bdt. forårsløg 1 dl piskefløde 1 ds ferskner salt og peber. Skyld og rens kyllingen. Tag skindet af den. Kog den i bouillon i cirka 15 minutter. Imens kyllingen simrer laves en karrysovs af smør, karry, mel, piskefløde og bouillon fra kyllingen. Rens porrene og skær dem i skiver. Læg dem over kyllingen og lad det simre i ydelig 5 minutter.  Tag det hele op og læg det over i karrysovsen.  Skær fersknerne i både og læg dem over i sovsen med kylling og porre. Lad det simre i nogen minutter til fersknerne er varmet igennem. Serveres med ris og dampede grøntsager.

Kokos horn.

Billede
Regnen har silet ned det meste af dagen og inden længe starter regn sæsonen, ufff ikke noget jeg ser særlig meget frem til. Men så er der så meget mere tid til at bage og afprøve nye opskrifter, når vejret ikke er til udendørs aktiviteter.  En opskrift der dog ikke kræver afprøvninger og justeringer er disse kokos horn med et strejf af appelsin. Friske og luftige og så passer de til enhver anledning. Kokos horn. 25 g gær 50 g smør 2 1/2 dl mælk 1 æg 2 spsk sukker 1/2 tsk salt 6-7 dl hvedemel Fyld. 50 g smør 1 dl flormelis 1 dl kokosmel 1 tsk revet appelsin skal ( eller citron ) Smelt smøret og tilsæt mælken. Rør gæren ud i den lunkne blanding. Pisk 1 æg og tilsæt det sammen med salt, sukker og det meste af melet. Gem lidt til udrulning. Ælt dejen godt sammen og lad den hvile i 20 minutter på et lunt med et klæde over. Rør smøret til fyldet blødt og tilsæt flormelis, kokos og appelsin skal.  Del dejen i 3 stykker. Rul hvert stykke ud og den i

Ungarske svinekoteletter.

Billede
Jeg har lavet denne ret i mange år og jeg er endnu ikke blevet træt af den og bliver det nok heller aldrig. Det er også denne ret der har gjort at jeg er kommet til at holde utrolig meget af det ungarske køkken til trods for jeg aldrig har været i Ungarn. Paprika og rigelig af det er nok det der for de fleste kendertegner det ungarske køkken og de bruger da også store mængder af det, men det er altså også det godt krydderi. Især når det er i en cremet sovs med friske peberfrugter, så bliver det næsten ikke bedre.  Jeg kunne godt forestille mig at hvis turen en dag gik til Ungarn ville jeg bruge en hel del tid på at spise mig gennem det ungarnske køkken og store dele af min kuffert ville blive fyldt med forskellige varianter af paprika.   Ungarske svinekoteletter. 4 svinekoteletter 2 spsk smør Salt og peber 1 løg 1 spsk paprika 1 1/2 spsk mel 3 dl bouillon 1 rød peberfrugt 1 grøn peberfrugt 1 dl fløde Start med at brun koteletterne af på en pande i smøret. Kryder g

Abrikos og kokos kage.

Billede
Det er weekend og så kommer der gerne noget ekstra godt på bordet fordi man har lidt mere tid til at kræse om det der bliver lavet i køkknet. I weekenden bliver der gerne hygget lidt mere end til hverdag og en hjemmebagt kage er prikken over i'et. Hvad enten det er til kaffen/teen eller til dessert, så er hjemmebagt bare bedst og i mange tilfælde langt billigere end de kager man kan købe hos bageren. Jeg elsker at bage kager, det er en nem måde at imponere japanerne på fordi de ikke har tradition for selv at bage og fordi mange japanere ikke har en ovn og dermed slet ikke kan lave hjemmebagte kager. Så der er ofte en kage i ovnen og desuden giver det jo sådan en dejlig duft i lejligheden, så der er slet ikke nogen grund til ikke at bage en kage. Abrikos og kokos kage. 125 g tørrede abrikoser 125 g smør 2 dl sukker 2 æg 3 3/4 dl mel 1 1/2 tsk bagepulver 25 g kokosmel 3/4 dl mælk Start med at dække abrikoserne med kogende vand og lad dem trække i 20 min

Kofta i karry

Billede
Her i lejligheden står den ofte på indisk og indisk inspireret mad. Ærlig talt så synes jeg det indiske køkken er et af de bedste i verden. Jeg elsker naan og retter med karry og det er jo hovedingredienserne i det indiske køkken, så hvad er der ikke at kunne lide. Min indiske ynglings restaurant hedder 36 Spices. Hans signatur ret er lavet af en karry som han selv blander. Den består af 36 forskellige krydderier, der af navnet på restauranten. Den er helt fantastisk den karry han laver og jeg har spist den flere gange, men jeg må indrømme jeg er langt fra at have fundet ud af hvad de 36 krydderier er og jeg få det næppe ud af ham da det er en forretnings hemmelighed. Men måske en dag jeg rammer den rigtige kombination.  Jeg har dog fundet den rigtige kombination i denne karry med kofta. Kofta betyder kødboller og stammer fra Mellemøsten, Sydøst Asien og Balkan. Kofta i Karry. 3 spsk olie 1 løg, finthakket 2 spsk rød karrypasta 400 g tomater fra dåse 2 dl kyllingef

Mapo Doufu.

Billede
Mapo Doufu er en af mine absolut ynglings retter fra det kinesiske køkken. Den bløde silke tofu blandet med den spicy smag af doubanjiang er for mine smagsløg bare helt perfekt. Det er en ret jeg ofte lave da det er nemt og enkelt, men samtidig fuld af smag fra chili, ingefær og hvidløg.  Det er måske ikke lige den ret de fleste i vesten forbinder med kinesisk mad, men i lande omkring Kina er den meget populær og man kan stort set ikke finde en kinesisk restaurant der ikke servere mapo doufu. Der er ligefremt restauranter der kun servere mapo doufu fra en mild udgave til en super spicy udgave der kan få tårene til at trille ned af kinderne på selv den mest garvede chilispiser. Mapo doufu kommer fra Sichuan provinsen der er kende for mere spicy mad end den man får mange andre steder i Kina. Så hvis man er til chili er det her måske en ny ynglings ret. Mapo Doufu. 300 g silke tofu 200 g hakket svinekød 1 bundt forårsløg 1 spsk frisk revet ingefær 2 fed hvidløg