Svinekød med miso og grøntsager.

Da jeg lige var flyttede til Japan kunne jeg slet ikke finde ud af at lave mad. Jeg kunne ikke læse ediketten på varene og der var mange vare i supermarkedet jeg aldrig havde set før og derfor ikke anede hvordan jeg skulle bruge. Jeg er dog med tiden blevet ret god til det japanske køkken efter at have set utallige madprogrammer på tv og købt diverse bøger om japansk mad for nybegyndere.
En af de ting der kendetegner det japanske køkken er at portionerne er noget mindre end dem vi får serveret i Danmark, men til gengæld er der ofte en 3-4 retter plus ris og mange drikker også miso-suppe til maden. Så selv om portionerne er mindre bliver man alligevel hurtigt mæt.
Japanske retter er simple og der bruges ikke mange ingredienser og de ingredienser der bruges er ofte dem der er i sæson så det variere hele året igennem.
Lige for tiden er især auberginer i sæson, så de er billige og meget friske.


Svinekød med miso og grøntsager.

3 små auberginer
100 gram svinekød i tynde skiver (1-2 mm)
10 stk. shishito
2 spsk miso
2 spsk mirin
1 spsk sukker
1/2 spsk soya
1 spsk sesam olie
1 spsk hvide sesamfrø

Start med at bland miso, mirin, sukker og soya. Sæt det til side.
Skær auberginerne i mundrette stykker.
Svits kødet i sesamolie, når det begynder at få lidt farve tilsættes auberginer og shishito. Lad det stege med i et par minutter. Tilsæt blandingen af miso, mirin, sukker og soya. Bland det hele godt og lad det simre et par minutter. Drys med sesam.
Serveres med ris og miso-suppe.



Hvad er shishito?
Shishito er en grøntsag på størrelse med en finger. Det minder mest om en blanding mellem en mild chili og en grøn peberfrugt. De har en stilk i toppen ligesom en peberfrugt, den kan spises, men de fleste skærer den af. Ellers spises hele grøntsagen med kerner og det hele.

Hvad er mirin?
I japansk madlavning bruger man ofte almindelig madlavnings-sake og mirin som også er en sake, men en sød sake. Den sake man bruger til madlavning og den sake man drikker er ikke den samme. Man kan sagtens bruge den sake man drikker til madlavning, men man kan ikke drikke den sake der er lavet specielt til madlavning.

Velbekomme 😋😋

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Asta-kage.

Kylling i wok med peanuts og chili.